Толкова пухкав кекс с кисело мляко и почти без брашно не бях яла досега

кекс

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Не знаете какво да си направите за десерт? Изпечете този кекс и няма да съжалявате . Случайно намерих рецептата в интернет и решихме да я изпробваме. За да бъда честни, това е най-добрият кекс, който съм вкусил напоследък!

 Приготвя се с кисело мляко и най-често срещаните продукти, които всяка домакиня има в хладилника. Десертът има вкус на суфле или японски чийзкейк, затова и става още по- специален

 

СЪСТАВКИ

300 г заквасена сметана (25-30%)
4 яйца
400 г  кисело мляко
125 г захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
коричка от 1 лимон
25 г царевично нишесте
70 г брашно
Шипка сол
пудра захар 

 

ПОДГОТОВКА

Първо пригответе тавичка за печене. Имам 20 на 20 сантиметра. Формата трябва да бъде покрита с пергаментова хартия и с помощта на същата хартия трябва да сложите на страните (моята хартия стърчи още 10 сантиметра от всяка страна).

Отделете белтъците от жълтъците в два различни съда. Отделно смесете киселото мляко със заквасена сметана, добавете екстракт от ванилия, както и кората на 1 лимон. Пресейте брашното и нишестето. Разбъркайте всичко леко, докато стане гладко.

Добавете сол към белтъците, разбийте с миксер за 3-4 минути, след това добавете захар и продължете да разбивате до хубава пяна. Добавете жълтъците един по един и разбъркайте добре до гладкост.

Комбинирайте двете маси на няколко стъпки. Разбъркайте внимателно отгоре надолу, за да запазите пълнотата. Тестото трябва да излезе пухкаво и ефирно.

Изсипете тестото във форма, изравнете. Използвайте клечка за зъби, за да направите малки пробиви в тестото, за да освободите въздух.

Изпечете кексът в предварително загрята на 180 градуса фурна за час. Проверете готовността с дървена клечка

Това е всичко, ароматната торта е готова. Приятен апетит!

И за да разберете по-добре всички тънкости при направата на този кекс, гледайте това видео от отличния канал „LudaEasyCook Positive Kitchen“.

About receptabg

От тук ще се зареждате с идеи какво да сготвите. При нас ще намерите голям избор от вкусни кулинарни рецепти.

View all posts by receptabg

Вашият коментар