октомври 17, 2021

кисело зеле

Виж как се прави перфектното кисело зеле за 3 дни и БЕЗ претакане

Киселото зеле е сред най-обичаните ферментирали храни. Почти всяко семейство си приготвя по един бидон на терасата и след това цяла зима го поднася на трапезата и лакомо го похапва. Тази храна е не само вкусна, но и също толкова полезна. Не веднъж сме споменавали за всички онези ползи, които можете да извлечете от ферментиралото зеле.

В тази статия обаче ще се фокусираме върху нещо друго, а именно как можете да приготвите най-вкусното зеле само за 3 дни и без претакане.

Как се прави кисело зеле за 3 дни?

Има много домакини, които се въздържат от приготвяне на зеле, единствено заради миризмата, която се усеща по време на претакане. Не крием, че е доста отблъскваща и вероятността съседите ви да роптаят срещу това, е много голяма.

Имаме добра новина за вас. Ще разберете рецептата за зелето трепач, готово по бързата процедура. Никой няма да узнае, че на терасата си складирате точно този продукт, дори онези, чиито обоняние е достатъчно изострено.

Ферментацията, за която ще разкажем по-долу, се нарича „дива ферментация”. Счита се, че този начин за приготвяне на зеле е най-здравословен и можете всяка седмица да го правите. Най-напред се подготвя солен разтвор, включващ вода и сол. На 1 литър вода се добавят 30 грама морска сол. Колкото по-ситна е тя, толкова по-лесно ще се разтвори в течността.

Всичко е толкова просто, че няма как да ви затрудни. Зелето можете да го приготвите нарязано или не. Сами трябва да решите това, съобразявайки се със съда, в който ще го съхранявате.

Ако искате да ползвате голям стъклен буркан, нарежете го на ситно и го залейте със соления разтвор. Най-отгоре сложете някаква тежест, защото иначе зеленчукът ще изплува над солената смес и ще мухляса.

Този метод за приготвяне на зеле забранява ползването на капак. В противен случай е невъзможно да протече процес по ферментиране. Отгоре покрийте с марля или тензух, така че да не влиза мръсотия в буркана.

След това можете да поставите на топло място, което не е под преките лъчи на слънцето. На третия ден вече можете да опитате. Ще се уверите, че ферментирането е започнало. Най-вкусно е обаче след седмица. Ако веднъж опитате това зеле без ферментиране, ние сме сигурни, че никога повече няма да искате да вкусите друго.

Оценете Рецептата

Кликни на звездите за да дадеш своята оценка

Рейтинг 3.6 / 5. Гласували: 10

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази рецепта.


receptabg

От тук ще се зареждате с идеи какво да сготвите. При нас ще намерите голям избор от вкусни кулинарни рецепти.

View all posts by receptabg →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *