януари 24, 2022

сушени плодове

В сушените плодове се съдържа много калий

Прочетох във в. “Доктор”, че липсата на калий в организма причинява слабост, виене на свят, повишена жажда и често уриниране. Кои храни трябва да ям, за да си набавя повече калий? Имам и високо кръвно налягане. За какво алармира постоянната жажда – за проблеми с надбъбречните жлези или за диабет?

Антоанета Добрева, гр. Добрич

Сушените плодове съдържат много калий: кайсии, стафиди, сини сливи, както и бананите, и печените картофи. Но здравият човек и с обичайната си храна получава достатъчно количество от всички необходими микроелементи. Ако ви притесняват изброените симптоми, съветваме ви да си изследвате надбъбречните жлези: някои нарушения във функцията им водят до недостиг на калий и развитието на хипокалиемия.

Трябва да си направите кръвни изследвания за електролити (калий, калций, хлор). В идеалния случай това трябва да се прави редовно, като например, общите кръвни изследвания или тестът за нивата на кръвната захар. Ако е необходимо, специалистът ще ви предпише и друго, по-специфично изследване (за хормона алдостерон).

Еднозначен отговор на въпроса за постоянната жажда и с кое от двете заболявания е свързана, може да ви даде само специалист, след като види резултатите от изследванията. При пациенти с хипертония, ако заболяването е започнало преди 40-годишна възраст и не се повлиява съвсем успешно от предписаното лечение, препоръчително е да се проверят надбъбречните жлези.

Първата стъпка е да си направите изследванията, които ще ви предпише ендокринологът, втората стъпка е компютърната томография. Подобна последователност е необходима, тъй като томографът показва ясно видими тумори и може да не “забележи“ малките образувания или лекото увеличение на жлезата.

Не трябва обаче да забравяте: високото кръвно налягане е симптом на много други заболявания. Хипертонията често е в крак с диабета. Повишеното налягане възниква при диабетиците поради факта, че кръвоносните съдове са увредени от прекомерно високите нива на кръвната захар, недоокислените продукти на въглехидратния метаболизъм. Ето защо, човек, който страда както от диабет, така и от хипертония, трябва да бъде внимателно изследван.

Практиката показва, че всеки десети диабетик произвежда надбъбречни хормони в излишък. Ако нарушението се елиминира, е много по-лесно да се контролират и двете заболявания, което означава, че качеството на живот на пациента се подобрява и продължителността му се увеличава.

Оценете Рецептата

Кликни на звездите за да дадеш своята оценка

Рейтинг 5 / 5. Гласували: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази рецепта.


receptabg

От тук ще се зареждате с идеи какво да сготвите. При нас ще намерите голям избор от вкусни кулинарни рецепти.

View all posts by receptabg →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *