януари 27, 2022

Царевица

Как се готви царевица

Любимата царевица е един от трите „най-важни хляба на човечеството“, заедно с пшеницата и ориза. Заслужава да се отбележи, че това е най-старото растение за хляб на планетата и най-голямото от всички зърнени култури. Те обичат и знаят как да готвят царевични кочани за храна по целия свят. Сега ще ви кажем как да готвите вкусно царевица, за да се угощавате и да получите максимална полза.

Преди да направите зелето, ще трябва да ги изберете правилно в магазина или на пазара. За да направите царевицата мека, вземете кочаните, увити в листа, което е естествена „опаковка“ и защита на зърната от повреда, болести и разваляне. Листната обвивка не трябва да е жълта, а зелена – това е признак на свежест на продукта. Освен това най-вкусната и сочна царевица ще се окаже такава, в която зърната са млечножълти на цвят и меки на пипане. Изберете кочан с еднакъв размер, така че да кипнат равномерно.

Начинаещите търсят единствения правилен начин за готвене на царевица, но има няколко. Всичко зависи от суровината:

 • ако искате да получите мека варена царевица, зърната трябва да са сладки върху козунака, без плешиви петна и петна от плесени; добър знак, ако зърната лесно се отделят от кочана; младата царевица се готви бързо и вкусно, до 20 минути;
 • по-твърда и по-неутрална вкусова царевица се получава от наситени жълти твърди зърна; метод за бързо готвене в този случай няма да работи, ще отнеме най-малко два часа, за да се готви напълно.

И така, ще започнем да рисуваме стъпка по стъпка как правилно да готвим царевица, така че да е мека:

 • Накиснете главите няколко часа преди термична обработка. Това ще омекоти зърното.
 • По-добре е да готвите кочаните в несолена вода, без сол резултатът ще бъде по-мек.
 • Бързо сварете царевицата, при условие че е млада. Опитайте зърно хляб в процеса на готвене, но обикновено за отварянето му са необходими не повече от 20 минути.
 • Колко готвят зрелите царевици, докато се сварят? Най-малко няколко часа трябва да го държите във вряща вода.
 • Новаците готвачи често се чудят дали трябва да се източва водата, когато се готви царевица. Ако възнамерявате да започнете да ядете веднага, източете водата, увийте съда с царевица върху кочаните в топла кърпа и оставете зеленчуковия деликатес да „достигне“.
 • Също така, сварената царевица може да се остави във водата, ако искате да я използвате няколко дни. Кочаните се охлаждат в тигана заедно с бульона, след което могат да се съхраняват свежи в хладилника до три дни.
 • Ако задачата е да готвите ястието бързо за 7 минути, използвайте микровълновата. Кочанът трябва да бъде измит и почистен, увит в памучна кърпа и изпратен до микровълновата. Младите растения ще бъдат приготвени на пълен капацитет за 5 минути. След това изключете уреда и оставете кочаните да се охладят, без да отваряте вратата.

Колко да готвя царевица

Черупката на семената не се срутва по време на готвене на царевица, поради което по време на термична обработка се запазва максимумът от полезни вещества. Събрахме важна информация за това колко дълго да готвим царевица. Известно е, че времето за готвене зависи от степента на зрялост на зеленчука.

Колко да готвя царевица:

Падеж на кочан Колко ви е необходимо, за да готвите царевица на водата
мандра не може да ври или потопи в продължение на 5 минути във вряща вода
млад от 10 до 30 минути
зрял около 40 мин
стария средно 2 – 3 часа, но не повече от 4 часа

Съсредоточете се върху данните в таблицата, колко време отнема варенето на царевицата до сваряване. Основното, което трябва да запомните, е, че течността може да заври над всеки огън и след като заври вода, интензитетът на горене трябва да бъде намален. Пет минути преди края на готвенето, солена вода. Не правете това преди, така че варената царевица да остане нежна, без намек за твърдост.

Не търсете информация колко време трябва да готвите царевицата преди варене, защото няма значение: времето се брои от началото на кипенето. Опитайте се да готвите зърната до перфектно състояние: ястието се счита за готово, когато зърното се пробожда свободно с вилица, като остава меко и сочно.

Моля, обърнете внимание: начинът, по който се готви обикновената царевица и как да се прави правилно, е малко по-различен от приготвянето на сортове захар, например, Bonduelle, Sundance, Dobrynya, Gourmand. Сортовете за десертни храни са по-меки, така че те се готвят по-бързо.

И колко минути са ви необходими, за да готвите царевица в мляко? Често се прибягва до този метод, за да се направи резултатът по-мек и мек и това е особено вярно при приготвяне на зрели уши и фуражни сортове. Кипнете вода и добавете мляко с всякакво съдържание на мазнини (съотношението вода към мляко 3: 1), както и 100 грама масло. След това разберете колко минути са ви нужни, за да готвите царевица в мляко. Ако е достатъчно млада, сортове захар, тогава ще имате достатъчно 6-8 минути. До половин час можете да готвите царевицата по-зряла и фуражна: тя не трябва да се слага в цяла саксия, а по-скоро да се нарязва на парчета.

Защо е важно да знаете колко време отнема да готвите царевица? Тъй като смиланият продукт дава твърди и сухи зърна. Вкусът на ястието директно зависи от времето за готвене.

Опитваме се да готвим царевица в тиган

сварете царевица в тиган

Искате ли да разберете как да готвите царевица в тиган? Започнете с избора на подходящите ястия. Специалистите препоръчват да вземете голям чугунен тиган с дебели стени и тежък, плътно прилепващ капак. Можете също така да използвате глинени съдове за готвене у дома, това е надежден начин за бързо приготвяне на царевица в тиган.

Ще опишем стъпка по стъпка как да готвим царевица в тиган бързо и правилно. Така че, нека се опитаме да готвим царевица в тиган според проста рецепта:

 • Преминете през кочаните, почистете от мръсни листа, може да се оставят добри листа.
 • Измийте всяка глава зеле, накиснете за час в хладна вода. Презрелата царевица се накисва в смес от мляко с вода за период от 4 часа.
 • Поставете част от зелените листа на дъното на тигана, получавате естествен субстрат. След това се поставя царевица и отново се покрива с листа. Бульонът ще се окаже повече витамин, ще получите наистина сочна царевица.
 • Напълнете съдържанието с вода, за да покриете напълно кочаните и листата.
 • Доведете до кипене на среден огън и след като заври, намалете котлона.
 • Колко време отнема варенето на царевица на кочана в тиган зависи от степента на зрялост, ние представихме тези данни в таблицата по-горе. Трябва да сварите царевицата в тенджера до готовност от 5 минути (уши мляко) до половин час (млади) и дори около 3 часа (ако това са стари презрели глави зеле).
 • Ако искате да получите осолена царевица, хвърлете сол още на последния етап на готвене. Можете да осолите главата на масата.

Ако готвите висококачествена прясна царевица в тиган, яжте я веднага след готвене. Охладените зърна по вкус и текстура не достигат горещото, стават твърди и безвкусни.

Как да готвим царевица в бавна готварска печка

Имате бавна готварска печка в кухнята си и се чудите дали е възможно да се готви вкусна царевица в бавна готварска печка? Уверяваме ви, че е много просто! За да направите това, изсипете вода до максималното ниво, поставете ушите в купата, покрийте ги с отстранени листа. Освен това, в режим на високо налягане, младата царевица се готви доста бързо.

Как да готвим царевица в бавна готварска печка

Проверете ръководството за употреба за това колко да готвите царевица в мултиварката на вашата марка. Общите средни препоръки за времето за готвене под високо налягане са 15 минути. Ако изберете „Крупа“ или „Готвене“, свежата царевица трябва да се държи малко повече от половин час. И колко варите царевица в бавна готварска печка? Ако устройството има режим “задушаване” (между другото, той е добре заменен с “задушаване”), гответе младата царевица за около 25 минути.

Как да готвим царевица в тенджера под налягане

Вътре в тенджерата под налягане се поддържа висока работна температура, а запечатан капак поддържа високо ниво на налягане. Поради това царевицата се готви много бързо във времето, като другите продукти. Ето основните принципи за готвене на царевица в тенджера под налягане, за да я вкусите.

 • Измийте царевицата, оставете най-добрите листа и влакна.
 • Поставете на дъното слой от листа, след това глави зеле и отново листа.
 • Залейте купата с вода (вземете 3 чаши вода за 3 уши).
 • Един от най-важните въпроси е как да готвите царевица в мултиваркова печка под налягане, при каква температура? Препоръчваме да настроите температурния диапазон 190 – 230 ° C, за да поддържате максимални хранителни вещества.
 • Как да готвим царевица на газ? Младите е по-добре да се държат за 18 минути, зрели – до 40 минути.

Повечето кулинарни експерти препоръчват да варите млада царевица в тенджера под налягане, тъй като това устройство спестява време колкото е възможно повече и запазва сочността и сладостта.

Как да готвим царевица в двоен котел

Нека да разберем как да готвим царевица в двоен котел в съответствие с всички правила. На първо място, трябва да напълните тигана с вода, да намажете решетката с масло и да оформите главите. Гответе младата царевица в двоен котел с плътно затворен капак. Между другото, царевицата в двоен котел отнема много време за готвене, около 40 минути. Независимо от това, паренето запазва витамини и минерали във всяко ухо колкото е възможно повече, така че си струва да изчакате.

Как да готвим царевица в микровълновата

Микровълновата фурна е може би най-лесният и бърз начин за приготвяне на царевица у дома. За да готвим царевица в микровълновата бързо, използваме готвене в плик. За целта организирайте предварително накисване на кочани за един час и след като те трябва да бъдат прехвърлени в найлонов плик и добавете там няколко супени лъжици вода. Свързваме плътно чанта и правим мини-дупки за изпускане на пара.

След това в микровълновата настройваме максималната мощност и плавно достигаме до точката, в която да готвим царевицата в микровълновата. Ястието се готви за 15 минути: оказва се, че в микровълновата най-бързо ще постигнем желания резултат.

заключение

В статията разгледахме как да готвите вкусно царевица на кочана, колко да готвите кочан в саксия и други кухненски уреди (в бавна готварска печка, микровълнова печка, двоен котел, тенджера под налягане), а също така избрахме най-простите рецепти. Получената информация ще ви помогне да улесните процесите в кухнята и да зарадвате близките с приятния вкус на прясна царевица.

Оценете Рецептата

Кликни на звездите за да дадеш своята оценка

Рейтинг 5 / 5. Гласували: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази рецепта.


receptabg

От тук ще се зареждате с идеи какво да сготвите. При нас ще намерите голям избор от вкусни кулинарни рецепти.

View all posts by receptabg →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.