октомври 27, 2021

хляб

Съхранение на хляб: народни методи и съвременни тенденции

В нашата култура хлябът е главата на всичко, а печенето е любимото забавление на много кулинарни специалисти. За да съхранявате правилно хляба, този древен символ на просперитет, изобщо не е необходимо да полагате усилия. Но в резултат на това винаги ще получите свеж и ароматен продукт без плесен на масата. Между другото, в старите времена съхраняването на хляб и хлебни изделия се извършваше в платно, понякога в кърпа от ленено платно. За да запазите вкуса на домашния хляб, този метод остава популярен и до днес.

Можете да съхранявате хляба у дома в тъканна обвивка и на хартия. Тънките занаятчийски чанти, които обвиват продукти в пекарни, са идеални за краткосрочно съхранение у дома. Възможно ли е да съхранявате хляб в найлонов плик, защото толкова много собственици на жилища и редица производители правят това? Да, ако осигурите на опаковката малки отвори и съхранявате хляба в него на сухо, чисто и добре проветриво място при температура от 6 – 28 ° C и при относителна влажност 65 – 75%.

Научно доказан факт: ако затоплите центъра на трохата до 60С, хлябът възстановява първоначалната си свежест и го поддържа за около 5 часа (пшеница) или до 9 часа (ръж). Тостерът ще ви помогне да освежите хляба по този начин, при условие че продуктът има срок на годност (специален тост хляб се запазва до 5 дни от момента, в който излезете от фурната).

Как да съхранявате хляб: малки домашни трикове

Събирайки частици, любопитни народни методи, можете да изберете тези, които ви харесват и ви харесват. На тяхна основа е лесно да съставите свои собствени правила за съхранение на хляб. И така, представяме на вашето внимание 5 важни правила за съхранение на хляб и хлебни изделия от категорията „лайф хак“:

 • Самите тестени изделия се правят в тиган и се затварят плътно. Вътре се поставя ябълка, която абсорбира излишната влага и придава на продукта приятен аромат. Този метод е особено добър за буйни и свежи понички.
 • По-добре е да режете всеки хляб не по обичайния начин от гърбицата, а в средата. След нарязване, просто съединете двете филийки заедно.
 • Трябва да изберете кутия за хляб за няколко секции, ако планирате да запазите няколко вида хляб едновременно. Ръжните и черните хлябове имат висока влажност, не се препоръчва да ги съхранявате до бял хляб без опаковки. В идеалния случай всеки сорт трябва да има свой пакет или отделение в хлебната кутия: пшеница, ръж, черен, елда, зърно, трици, без мая и продукти от покълнало зърно.
 • Малко парче рафинирана захар или обелени картофи, поставено в съд с хляб, е добър начин за намаляване на влажността и леко удължаване на срока на годност на продукта.
 • За да не се плесне възможно най-дълго, до 14 дни, изберете хлебни изделия със заквасена течност, кефир или суроватка, с подобрители на подкисляване, с добавяне на йодирана сол.

Вкъщи хлябът започва да се плесне поради замърсяване на повърхността с мухъл, обикновено това се случва на ден 4-8, в зависимост от сорта и киселинността на състава. Рецептата за хляб с добавка на елда, овес, ечемик, ориз, пшеничен зародиш, плодови и зеленчукови прахове има една особеност – плесен много бързо. Дори редовно да почиствате мястото за съхранение на хляб, спорите могат да стигнат до продукта много по-рано, на етапа на полагане, охлаждане, транспортиране на продукти, от въздуха или след контакт с оборудване, контейнери, работно облекло или ръцете на работниците.

Има санитарни правила за предприятията в хлебната промишленост. Специална процедура се прилага за територията, водоснабдяването и канализацията, осветлението, отоплението, вентилацията, промишлените, битовите и битовите помещения. Строги санитарни изисквания се налагат и по отношение на суровините, технологичния процес и производството на готова продукция, транспортирането, личната хигиена на работниците. Най-строгите мерки се предприемат за борба с гризачи и насекоми.

Какви са обработените места за съхранение на хляб в производството и в търговските вериги? Правилното съхранение включва лечение с оцет, за да се предотврати развитието на гъбички и да се поддържа чистотата. Рафтовете се почистват с топла сапунена вода и се третират с 1% разтвор на оцет, след което се избърсват на сухо и оставят време за пълно изпаряване на влагата. Неразреден оцет не трябва да се използва.

За да съхранявате хляб у дома според изискванията на SanPin, подгответе правилно разтвора на оцет:

 • Смесете 30% оцет с вода в пропорция 6,7 ml на 195 ml вода;
 • 9% оцет – 22 мл добавете към 178 мл вода;
 • 6% оцет – 33 мл до 167 мл вода.

Ако през лятото в жегата не сте доволни от специфичната миризма на оцетна киселина, заменете я с водка или алкохол, ще получите същия качествен антисептик. Как да съхраняваме хляб, за да не престоя твърде бързо? Избягвайте бързото изпаряване на естествената влага. Студените температури под 6 ° C допринасят за бързото втвърдяване на продукта.

Условия за съхранение на хляб

Съвременните изисквания за съхранение на хляб отчитат процеси като сушене и втвърдяване, като постепенно се отразяват на масата и качеството на оригиналния продукт. При естествено изсушаване, веднага след излизане от фурната, хлебните изделия се охлаждат и намаляват в масата – така летливите вещества и водната пара се изпаряват. Докато хлябът е горещ, вентилацията намалява свиването, но обратната вентилация действа върху охладените хлябове. Мокрите продукти, например оформеният хляб и малките рула, изсъхват най-бързо, за разлика от продуктите от огнището.

защо застоял хляб

Сталингът се свързва със стареенето на нишесте в състава. 11 часа след изпичането коричката с крехка, гладка и гланцирана се превръща в мека и матова, трохата се натрошава и става нееластична. Колкото по-дълго трябва да съхранявате хляб, толкова повече ароматни вещества се унищожават и се проявява специфичният вкус на застоял хляб. В трохата нишестето кристализира, уплътнява се, пукнатините между протеина и нишестето се пълнят с въздух. Хлябът с голям брой въздушни слоеве се раздробява по-силно.

Стандартите и процедурите за съхранение са фиксирани в GOST 8227-56 “Хляб и хлебни изделия. Полагане, съхранение и транспортиране”. В терминологията на държавните стандарти се счита за хлебни изделия с дълго съхранение, които се съхраняват повече от 5 дни. За дългосрочно съхранение са разработени замразени полуготови продукти с 90 – 95% готовност. Методът на шоково замразяване при -18 ° C ви позволява да поддържате стоките в по-добро състояние за шест месеца: тези условия са идеални за супермаркети, вериги ресторанти, хотели, бързи храни.

Според GOST, срокът на годност се определя от производителя, като се започне от рецептурния състав, вида на опаковката и метода на опаковане.

Условия за съхранение на хляб и хлебни изделия, условия:

изглед Срок на годност на хляба температура влажност
кифлички с мая без растителни мазнини до 7 дни 20 – 25С 75%
кифлички с мая до 3 дни на опаковка
самун 24 часа без опаковка, до 72 часа в опакована форма
пшеничен хляб 1 – 3 дни
ръжен до 5 дни
хляб без мая до 8 дни
римски хляб на ръжен малц до 4 дни
Бородино 36 часа разопакован, опакован и на тъмно място – до 120 часа
безглутенов хляб 24 часа в целофан
хлебни изделия с тегло до 200 g 16 часа
ръжено-пшеничен състав 96 часа на опаковка

Колко да съхранявате нетраен хляб и как да го съживите

Колко дни ще съхранявате продукти, зависи до голяма степен от съставките. Ако е направено от пшенично брашно (както и други сортове бял хляб), можете да го държите неразпаковано за не повече от един ден. Това важи особено за състава с дрожди и без глутен. Малки хлебчета и ролки с тегло до 200 г се спестяват още по-малко – само 16 часа от момента на приготвяне. Има няколко интересни метода за омекотяване на продуктите в последните часове от датата на изтичане на срока на годност, като всички те са свързани с отоплението. Свежестта ще бъде удължена средно с пет часа.

 • застоялият хляб се поръсва с вода и се поставя във фурната за 5 минути, температурата е 150 ° C;
 • ако увиете продукта в хранително фолио, ще трябва да го оставите във фурната за 15 минути при температура 180 ° C и оставете да се охлади преди отстраняване;
 • нарязани на 2 см филийки, леко поръсете с вода и поставете в микровълновата за максимум една минута, топла вода в чаша трябва да е наблизо; ефектът от изпаряването на влагата ще бъде намален от специален пластмасов капак за микровълновата фурна, а още по-добре е да проверявате състоянието на парчетата на всеки 15 секунди, за да не се превърнете в крекери;
 • хартиена кърпа се навлажнява в хладна вода и се прецежда, увива сушен хляб и се слага в микровълновата за 10 секунди; колко дълго можете да съхранявате хляб във влажна кърпа, когато микровълновата фурна е включена? – обикновено не повече от 20 секунди.

Къде да съхраняваме хляб

По-добре е да съхранявате хляб в кутия за хляб, просто трябва да изберете подходящия материал, който ще обсъдим подробно в следващия раздел. От дизайнерска гледна точка в модерните кухни хлябчетата, изработени от метал и стъкло, изглеждат най-добре, а за традиционните интериори дървените и керамичните кошчета за хляб са по-подходящи. Съхранението на хляб в кухнята в пластмаса не е добра идея както по отношение на естетиката, така и по отношение на екологичността.

Мястото за съхранение на хляб у дома трябва да се почиства от болести: има картофена болест, мухъл, както и увреждане на тебешир и червена троха (изключително рядко). Спороносните бактерии се активират в жегата, в задушните, те не обичат вентилация и кисела среда. Забранено е консумацията на заразен продукт в храната. Необходимо е не само да се прилагат правилните методи за съхранение на хляб, но и внимателно да се изследват филийките преди нарязване. Следните признаци на инфекция трябва да ви предупреждават:

 • външна миризма;
 • разтягане на нишки при счупване на трохата;
 • лепкавост;
 • петна.

При производството за дългосрочно съхранение се провеждат специални мерки, за да не се плесне: повърхността се обработва с консерванти (това може да бъде сорбинова киселина или етилов алкохол), последвано от опаковане в меки съдове. Понякога калциевият ацетат се добавя към тестото със същата цел. Такъв хляб няма да се обърка с месеци.

Как да съхранявате хляб в кутия за хляб

Мнозина се интересуват как правилно да съхраняват хляб в кутия за хляб. Идеалният вариант изглежда така: увивате го в естествена ленена салфетка и го изпращате в висококачествен съд за хляб от брезова кора (като опция – от хвойна). Изброените материали се считат за мощни естествени антисептици и това е допълнителен плюс от гъбички и вредители. Коя хлебница се препоръчва от експерти и добре приета от потребителите?

Най-популярните кошчета за хляб за съхранение на хляб:

Материал Ползи недостатъци
дърво (предпочитат се липа, бреза, ясен) визуална привлекателност, екологичност, продуктът се съхранява по-дълго в дървена кутия, запазвайки приятен естествен аромат склонност към гниене и плесен, изисква специални грижи, не може да се почиства с химикали и съдомиялна машина, изсушаването на дървесината идва от температурни промени, което не е рядкост в кухнята, а дървото също абсорбира миризми и изисква честа вентилация
метал такава кутия за хляб трябва да бъде направена от висококачествена неръждаема стомана: това е най-издръжливият вариант, устойчив на ръжда и киселини, силен и надежден, не абсорбира миризми, спестява топлината на прясно изпечен хляб; лесна за почистване метална кутия за хляб повърхността се замърсява бързо, остават отпечатъци, често се налага да избършете
пластмаса (пластмаса) леко тегло, лесна поддръжка, ниска цена трудно е да се избере контейнер с висококачествено леене, без мирис за продажба
керамика красив дизайн, устойчивост на миризми, предотвратяване на възпроизвеждането на микроорганизми, дългосрочно запазване на свойствата на хлебните изделия (мекота, свежест, вкус и аромат) висока цена, непрактичност, крехкост
стъклена чаша красота, екологичност, химическа неутралност, прозрачност, лекота на грижи изисква внимателно боравене

Обобщавайки броя на плюсовете и минусите на всяка опция, най-добре е да съхранявате хляб в керамична кутия за хляб, ако не сте объркани от високата цена на такъв продукт и сте в състояние да се грижите добре за него. У дома все още можете да използвате плетени кошчета за хляб, изработени от естествени материали, които са идеални за сервиране на хляб на масата. Майсторите създават тези уютни кошници ръчно от върба или брезова кора.

Как да съхранявате хляб без тенджера?

 • Рафт за съхранение на хляб (багажник). Това е най-удобната организация на пространството, ако обичате да печете или закупувате много хлебни изделия. Някои монтират рафт от хранителен полипропилен, други предпочитат неръждаема стомана или дърво. Всеки материал ще изисква редовни и внимателни грижи: рафтовете се избърсват с топла сапунена вода, а след това с 1% воден разтвор на оцетна киселина. Препоръчително е да метете трохи всеки ден. Всеки вид хляб ще се нуждае от собствено отделение или отделна опаковка. Долният рафт на стелажа не може да бъде разположен под 35 см от пода.
 • Пакети. В торбички, изработени от полиетилен, е най-лесно да пестите хлябове, тъй като те са най-достъпните. Малък трик: за да удължите „живота“ на хрупкава прясна кора, не слагайте горещ хляб в торбичка. Също така, охладеният продукт се реже много по-лесно и не се руши под ножа. И също така препоръчваме да направите няколко дупки в полиетилена с перфоратор за дупки: тогава кондензът няма да се появи в пакетите отвътре по време на естественото изпаряване на влагата. Не използвайте повторно опаковката! Без пакет, продуктът се разваля три пъти по-бързо.
 • Чанта. В магазините за супермаркети се продават специални торбички за хляб с тесни връзки. Те са трислойни: текстилна памучна подплата и горна част, както и перфориран полиетиленов слой между тях. Измийте торбички без прах и балсам. Оригиналният метод е подходящ за най-дълги спестявания.
 • Контейнер. Контейнерът трябва да е чист, просторен и добре вентилиран, запечатан контейнер с капак няма да работи (с изключение на версията с фризер). В идеалния случай, ако вътре е дървена или пластмасова стойка, върху която се поставя пресен хляб. Ако се опитате да съхранявате хляб в тиган, помнете правилото: той трябва да бъде емайлиран, чист и добре изсушен.
 • Кутия за съхранение на хляб. Преди да поставите продукта в чекмеджето му, го увийте с хартия. “Дишащата” опаковка ще запази свеж, повърхността на хляба няма да стане влажна. Крафт чантите са за еднократна употреба, те могат да бъдат заменени с плат, изрязан от лен или памук, тази опция е подходяща за многократна употреба. Лимонова кора или резен ябълка ще ви помогнат да се справите с неприятните миризми в затворена кутия за хляб.

Защо да държите хляб в хладилника

Хлябът се съхранява в хладилника? – Да, за мнозина това е най-добрият вариант, особено ако трябва да напуснете дома си за няколко дни. Необходимо е да се осигури температура от + 10⁰С. Най-доброто място за съхраняване на хляб в хладилника е долният рафт. Къде да съхранявате хляб в хладилника не се препоръчва? На горния рафт и на вратата – има напълно неприемлив температурен режим. Известно е, че при температури от нула до + 2 ° C продуктите най-бързо се застояват (влагата се изпарява бързо), така че проверете какъв режим е на вашето устройство.

Малка тайна: увийте един хляб в хартиена торбичка и сложете шепа сол до него в пакет марля – това е един вид защита срещу мухъл. Как да съхранявате хляб в хладилника? Не превишавайте препоръчителния срок на годност на хляба в хладилника: можете да го съхранявате до 7 дни.

Не можете да съхранявате хляб в хладилника, ако е горещ, изчакайте поне три часа след готвене. Горещият хляб не се съхранява в хладилника, защото има вероятност да повреди компресора. Вредно е и поставянето на хлебен продукт в хладилника, който е започнал да се влошава – това е сигурен начин за заразяване на всички други продукти с гъбичките.

Защо е невъзможно да се съхранява хляб в хладилника, технолозите многократно обясниха: застояването се проявява най-интензивно при t от -2 ° C до + 20 ° C. Така че защо да го поставя там? Главно за защита срещу мухъл. Ако знаете колко да съхранявате хляб в хладилника (не забравяйте, че не повече от седмица), той може да се освежи в тиган или във фурната.

Възможно ли е да съхранявате хляб във фризера

Ако съхранявате хляб във фризера, можете да постигнете пълно спиране на втвърдяването. Това се случва при температури под -10⁰С, в идеалния случай хлябът трябва да се замразява при -18⁰С – -30⁰С. Колко дълго мога да съхранявам замразен хляб? – Експертите твърдят, че срокът на годност на хляба във фризера в режим на супер замразяване е един месец (специалните полуфабрикати ще продължат до шест месеца).

За съхранение на замразения хляб препоръчваме сами да вземете нарязани продукти или да нарежете хляба на филийки и след това да ги увиете във фолио. След размразяване хлябът се загрява във фурната на слаб огън и веднага се яде, защото се застоява много бързо. Повторното замразяване е забранено.

Как да съхраняваме домашен хляб

За да съхранявате правилно домашния хляб, купете и лека естествена материя, вероятно ленена кърпа. В този раздел можете да запазите всички свойства на вкусен домашен хляб до 10 дни. Независимо от това, по-добре е да не съхранявате домашен хляб повече от три дни при стайна температура.

Благодарение на състава си продукт на базата на млечнокисела кисела течност е малко по-защитен от мухъл. По-добре е веднага да извадите пресния продукт от машината за хляб от формата, така че кората да не е мокра от конденз. Не забравяйте, че след печене може да работи приблизително час режим на отопление. Изпеченият сам продукт е по-ефирен от магазина и се разпада лесно. Нарежете прясно изпечен домашен хляб с нож с прорези в средата, след което плътно плъзнете страните заедно, увийте ги в лек естествен текстилен или занаятчийски плик, поставете в затворен съд или кутия за хляб.

Оценете Рецептата

Кликни на звездите за да дадеш своята оценка

Рейтинг 5 / 5. Гласували: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази рецепта.


receptabg

От тук ще се зареждате с идеи какво да сготвите. При нас ще намерите голям избор от вкусни кулинарни рецепти.

View all posts by receptabg →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *