януари 24, 2022

моркови

10 Хранителни ползи от моркови за зрение, кожа и здраве

Морковът ( Daucus carota ) е корен с плътни хранителни вещества, богат на антиоксиданти, фибри, бета каротин и други витамини и минерали. Изследванията сочат, че морковите могат да подобрят зрението, да подобрят здравето на кожата и да намалят риска от някои форми на рак.

В тази статия ще разгледаме допълнително как морковите могат да се възползват от човешкото здраве и потенциалните рискове, които могат да причинят.

Кратка информация за морковите

Хората ядат моркови от над 5000 години. Зеленчукът произхожда от Близкия изток и Афганистан и първоначално е бил наличен само в лилав и жълт цвят. Познатият портокалов морков е разработен едва по-късно, през 1600-те.

Днес изследователите отглеждат моркови в различни цветове, включително жълто, яркочервено и тъмно оранжево, за да станат по-привлекателни. Но това, което привлича вниманието, е набор от пигменти в морковите, които предлагат важни предимства .

Какви са ползите за здравето от яденето на моркови?

1. Може да насърчава здравето на очите

Витамин А в препоръчителни количества е от съществено значение за доброто зрение, а морковите предлагат хранителното вещество в изобилие. Ако човек е лишен от витамин А твърде дълго, външните сегменти на фоторецепторите на очите започват да се влошават. Това води до нощна слепота.

Недостатъчното количество витамин А може да наруши нормалните химични процеси, участващи в зрението. Възстановяването на адекватен прием на витамин А може да улесни здравето на зрението.

2. Може да намали риска от рак

Морковите съдържат множество фитохимикали, които са добре проучени за своите противоракови свойства. Някои от тези съединения включват бета-каротин и други каротеноиди. Тези съединения насърчават имунитета и активират определени протеини, които инхибират раковите клетки. Проучванията показват, че сокът от моркови също може да се бори с левкемията.

Някои смятат, че морковите също могат да намалят риска от рак на устната кухина. В това отношение обаче са оправдани повече изследвания.

3. Може да насърчава здравето на кожата

Морковите са богати на каротеноиди. Изследванията сочат, че плодовете и зеленчуците, богати на тези съединения, могат да подобрят външния вид на кожата и също така да помогнат на хората да изглеждат сравнително по-млади.

Въпреки това, прекомерното консумиране на моркови (или други храни с високо съдържание на каротеноиди) може да доведе до състояние, наречено каротенемия, при което кожата ви изглежда жълта или оранжева. 

4. Може да засили растежа на косата

Морковите са мощни витамини А и С, каротиноиди, калий и други антиоксиданти. Анекдотичните данни сочат, че зеленчуците могат да допринесат за здравето на косата. В това отношение обаче са необходими повече изследвания.

5. Може да помогне за отслабване

Суровите, пресни моркови са около 88% вода. Средният морков има само около 25 калории. Следователно, включването на моркови във вашата диета е интелигентен начин да се напълните без да трупате калории.

Морковите също съдържат фибри. В проучване, храненето, съдържащо цели и смесени моркови, е довело до по-високи нива на ситост при изпитваните.

6. Може да регулира кръвното налягане

Едно проучване твърди, че сокът от моркови допринася за 5% намаляване на систолното кръвно налягане. Установено е, че хранителните вещества, присъстващи в сока от моркови, включително фибри, калий, нитрати и витамин С .

7. Може да помогне за лечение на диабет

Следването на здравословна, балансирана диета и поддържане на здравословно тегло може да намали риска от диабет тип 2. В проучвания са открити ниски нива на витамин А в хора с диабет. Аномалиите в глюкозния метаболизъм биха се нуждаели от повишена нужда за борба с оксидативния стрес и именно тук антиоксидантният витамин А може да помогне.

Морковите са с високо съдържание на фибри. Проучванията показват, че увеличеният прием на фибри може да подобри глюкозния метаболизъм при хора с диабет. Зеленчуците могат да се добавят към хранене с диабет.

8. Може да засили имунитета

Витамин А регулира работата на вашата система и предотвратява инфекциите. Постига това чрез повишаване на имунитета на тялото си. Вземете този подсилващ имунитета витамин от моркови. Морковите също съдържат витамин С, който допринася за производството на колаген, който е от съществено значение за заздравяването на рани. Това хранително вещество допълнително допринася за силна имунна система.

9. Може да укрепи костите

Витамин А влияе върху метаболизма на костните клетки. Каротеноидите се свързват с подобрено здраве на костите. Въпреки че няма директни изследвания, които посочват, че морковите могат да помогнат за подобряване на здравето на костите, тяхното съдържание на витамин А може да помогне. Необходими са още проучвания за по-нататъшното разбиране на този механизъм. 

10. Може да понижи нивата на холестерола

Според проучвания с плъхове, консумацията на моркови може да намали усвояването на холестерола и да повиши антиоксидантния статус на тялото ви. Тези ефекти могат също да насърчават сърдечно-съдовото здраве. Суровите моркови също са богати на фибри, наречени пектин, които могат да помогнат за понижаване на холестерола.

Какви са рисковете, свързани с морковите?

Прекомерната консумация на моркови може да бъде токсична. Морковите могат да взаимодействат с някои лекарства като ацитретин (Сориатан) и изотретиноин (Акутан) за лечение на псориазис и акне. Хората на тези лекарства може да се наложи да ограничат приема на моркови.

Някои хора са алергични към моркови. Това може да предизвика проблеми с подуване и дишане. Понякога това води до анафилаксия, тежък алергичен шок.

заключение

Морковите са богати на фибри, нискокалорични и захарни и предлагат многобройни ползи за здравето. Те могат да засилят зрението и да насърчават имунитета. По-важното е, че те могат да помогнат и при лечението на хронични заболявания.

Можете да ги включите в диетата си. Въпреки това, внимавайте за лекарствените взаимодействия и алергиите. Ако имате някакви симптоми, спрете приема и посетете Вашия лекар.

Оценете Рецептата

Кликни на звездите за да дадеш своята оценка

Рейтинг 5 / 5. Гласували: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази рецепта.


receptabg

От тук ще се зареждате с идеи какво да сготвите. При нас ще намерите голям избор от вкусни кулинарни рецепти.

View all posts by receptabg →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *