5 Доказани ползи от орехите за здравето

орехи

Орехите осигуряват здравословни мазнини, фибри, витамини и минерали – и това е само началото на начина, по който те могат да подкрепят вашето здраве.

Всъщност има толкова голям интерес към тази ядка, че през последните 50 години учените и експертите от индустрията се събират ежегодно в Калифорнийския университет в Дейвис на конференция за орехи, обсъждаща най-новите изследвания в областта на здравето на орехите.

Най-често срещаният сорт орех е английският орех, който е и най-проучваният вид.

Ето 13 научно обосновани ползи за здравето на орехите.

1. Богат на антиоксиданти

Орехите имат по-висока антиоксидантна активност от всеки друг обикновен орех .

Тази дейност идва от витамин Е, мелатонин и растителни съединения, наречени полифеноли, които са особено много в папировата кожа на орехите.

Предварително малко проучване при здрави възрастни показа, че яденето на богата на орех храна предотвратява окислителното увреждане на „лошия“ LDL холестерол след хранене, докато рафинираната мазнина не е .

Това е от полза, защото окисленият LDL е склонен да се натрупва във вашите артерии, причинявайки атеросклероза .

РЕЗЮМЕОрехите са отличен източник на антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата с окислителните увреждания в тялото ви, включително увреждания, дължащи се на „лошия“ LDL холестерол, който насърчава атеросклерозата.

 
 

2. Супер растителен източник на Омега-3

Орехите са значително по-високи в омега-3 мазнини в сравнение с всеки друг ядък, осигурявайки 2,5 грама на порция 1 унция (28 грама).

Омега-3 мазнини от растения, включително орехи, се нарича алфа-линоленова киселина (ALA). Това е основна мазнина, което означава, че трябва да го получите от диетата си.

Според Института по медицина адекватният прием на ALA е 1.6 и 1.1. грама на ден съответно за мъже и жени. Еднократна порция орехи отговаря на тази насока .

Наблюдателни проучвания показват, че всеки грам ALA, който ядете на ден, намалява риска от смърт от сърдечно заболяване с 10%.

РЕЗЮМЕОрехите са добър източник на растителната форма на омега-3 мазнини, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

3. Може да намали възпалението

Възпалението е в основата на много заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2, болест на Алцхаймер и рак и могат да бъдат причинени от оксидативен стрес.

Полифенолите в орехите могат да помогнат в борбата с този оксидативен стрес и възпаление. Подгрупа от полифеноли, наречени елагитанини, може да бъде особено ангажирана.

Полезните бактерии в червата ви превръщат елагогитанините в съединения, наречени уролитини, за които е установено, че предпазват от възпаление .

ALA омега-3 мазнини, магнезий и аминокиселината аргинин в орехите също могат да намалят възпалението.

РЕЗЮМЕНяколко растителни съединения и хранителни вещества в орехите могат да помогнат за намаляване на възпалението, което е ключов виновник при много хронични заболявания.

4. Популяризира здравословно черво

Проучванията сочат, че ако червата ви са богати на стимулиращи здравето бактерии и други микроби (микробията ви в червата), е по-вероятно да имате здрави черва и добро цялостно здраве.

Един нездравословен състав на вашата микрофлора може да допринесе за възпаление и заболяване на червата, и на други места в тялото си, увеличаване на риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и рак .

Това, което ядете, може значително да повлияе на грима на вашата микробиота. Яденето на орехи може да бъде един от начините да поддържате здравето на вашата микробиота и червата.

Когато 194 здрави възрастни са яли 1,5 унции (43 грама) орехи всеки ден в продължение на осем седмици, те са имали увеличение на полезните бактерии в сравнение с период на не ядене на орехи.

Това включва увеличение на бактериите, които произвеждат бутират, мазнини, които подхранват червата ви и насърчават здравето на червата.

РЕЗЮМЕЯденето на орехи не само ви подхранва, но и полезните бактерии, които живеят в червата ви. Това насърчава здравето на червата ви и може да помогне за намаляване на риска от заболяване.

 

5. Може да намали риска от някои видове рак

Наблюдателните изследвания на епруветки, животни и хора предполагат, че консумацията на орехи може да намали риска от някои видове рак , включително рак на гърдата, простатата и колоректалната система.

Както бе отбелязано по-рано, орехите са богати на полифенолни елагитанини. Някои микроби в червата могат да ги преобразуват в съединения, наречени уролитини.

Уролитините могат да имат противовъзпалителни свойства в червата ви, което може да е един от начините, че яденето на орехи помага за предпазване от колоректален рак. Противовъзпалителните действия на уролитините също могат да помогнат за предпазване от други видове рак.

Нещо повече, уролитините имат хормоноподобни свойства, които им позволяват да блокират хормоналните рецептори в тялото ви. Това може да помогне за намаляване на риска от рак, свързан с хормони, по-специално рак на гърдата и простатата.

Необходими са повече човешки изследвания, за да се потвърди ефекта от яденето на орехи върху намаляването на риска от тези и други видове рак, както и за да се изяснят всички начини или механизми, чрез които те могат да помогнат.

РЕЗЮМЕПолифенолите в орехите могат да намалят риска от някои видове рак, включително рак на гърдата, простатата и на дебелото черво. За потвърждаване на това обаче са необходими още изследвания върху хора.

Оценете Рецептата

Кликни на звездите за да дадеш своята оценка

Рейтинг 5 / 5. Гласували: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази рецепта.

От тук ще се зареждате с идеи какво да сготвите. При нас ще намерите голям избор от вкусни кулинарни рецепти.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*