7 бързи и вкусни начини да си приготвите цели гъби

гъби

Напоследък много харесваме вкусyt на гъбите в ястията. Купуваме печуркии правим супи от тях, добавяме ги към запеканки, към картофи, към месо . Харесва ми способността на този продукт да абсорбира вкуса на останалите съставки. Това прави възможно експериментирането с  подправки.

Най-често в ястията се използват нарязани гъби, пържени с лук. Но можете да готвите цели гъби ! Така те изглеждат много красиви и превръщат дори един обикновен ден в празник. Споделям с вас идеи и интересни комбинации от храни, които се съчетават добре с гъби.

Цели гъби: селекция от идеи

Мариновани гъбки

За мариноване на гъбки е по-добре да използвате малки с приблизително еднакъв размер. За да приготвите марината, използвайте съставките в следното съотношение: 1 литър вода, 300 мл оцет, 200 г сол, 300 г захар. По желание могат да се добавят подправки като чесън, джинджифил, карамфил, дафинови листа, кардамон или канела. Те ще направят вашите гъби специални. Когато сместа се охлади напълно, затворете буркана и охладете за няколко дни.

Салата с гъби

Много е лесно да приготвите салата с цели гъби. За това също е по-добре да изберете малки или средни гъби. Гъбената салата се сервира най-добре с дресинг на основата на масло или заквасена сметана, майонеза, кисело мляко. Тогава гъбите ще могат да поемат вкуса на съставките. Ако използвате маслена превръзка, опитайте да добавите червен пипер, джинджифил, билки, чесън.. А в салатите с майонеза и заквасена сметана са подходящи няколко комбинации. Например репички, краставици и яйца или босилек, моцарела и чери домати. Опитайте също да комбинирате магданоз, пресни чушки и запечени чушки или сирене, шунка и червен лук.

Цели гъби в тиган

Разбира се, такова мезе се приготвя лесно. Първо изпратете гъбите на сух тиган и запържете до златисто кафяво без вода, олио и сол. След това добавете подправки на вкус и олио, запържете до омекване. Времето за готвене зависи от размера на гъбите. 2 минути са достатъчни за малки гъби, а тези, които са по-големи, трябва да се пържат до 5 минути. Освен това такива гъби могат да се използват и в супа.

Цели гъби във фурната

На първо място, отстранете стъблата от печурките. След това пригответе соса: Комбинирайте зехтина с индийско орехче, накълцан чесън, червен пипер или люти чушки. Изберете подправки на вкус. Потопете гъбните капачки в приготвената смес и печете при 200 ° C за около 15 минути.

Можете също така да печете пълнени гъби. Съставките могат да бъдат много разнообразни. Препоръчвам да опитате комбинацията от ситно нарязани пънчета от печурки с чесън, магданоз и зехтин. Или използвайте същите с настърган пармезан, галета, лимонова кора, масло, магданоз и песто от босилек. Можете дори да напълните гъбите с моцарела, напоени със зехтин, черен пипер и мащерка. За любителите на месото има опция за пълнене с кайма, настърган пармезан и подправки. А феновете на морските дарове ще оценят комбинацията от скариди, джинджифил, соев сос и чесън.

Печурки с картофи на фурна

Картофите с гъби са любима класическа комбинация. Няма да отнеме много време и усилия, за да приготвите това вкусно и ароматно ястие. Нарежете картофите на четвъртинки, изпратете в съд за печене, залейте с растително масло, сол и подправки. Разбъркайте добре и поставете в предварително загрята фурна за половин час. Междувременно измийте и подсушете гъбите с хартиена кърпа, поръсете с масло. Добавете ги към картофите, разбъркайте и печете още 10 минути. Поръсете с подправки преди сервиране.

Големи гъби 

Големите печурки може да се пече като обикновени гъби. Основното нещо е да подготвите повече пълнеж. Трудно е да се посочи точното време за готвене: това зависи от дебелината на гъбената капачка.
Много големите гъби са трудни за пълнене поради плоските ръбове на капачката. Затова е най-добре да ги мариновате и да ги печете без пълнеж. Има много възможности за марината: чесън, гхи и сушени билки или люти чушки, сос терияки и чесън. Друга възможност е да опитате соев сос със сусамово масло, джинджифил и оризов оцет.

Печурки за празника

Канапе може да се направи от големи гъби. Опитайте тези комбинации: пържен бекон, кашкавал, маслини или моцарела, червен лук и чушки. Можете да комбинирате скариди, зелена салата и сирене фета.
А за направата на кошници можете да направите пълнеж от следните съставки: яйца, чесън, сирене, майонеза и червен пипер или риба тон, зелен лук и майонеза.

Колко различни могат да бъдат ястията, приготвени от прости гъби! Добавете любимите си съставки и не спирайте да опитвате нови неща . Знаете ли как да готвите цели гъби ? Споделете вашите идеи и опит, за да помогнете на други дами да намерят нова идея.

About receptabg

От тук ще се зареждате с идеи какво да сготвите. При нас ще намерите голям избор от вкусни кулинарни рецепти.

View all posts by receptabg

Вашият коментар