Миналата година 20 буркана не стигнаха до зимата – с тази лесна рецепта патладжаните стават като пържоли:

патладжани

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Миналата зима изядохме 20 буркана с такива мариновани патладжани още преди зимата. Този сезон ще направя поне 3 дози, че да изкараме поне до Нова година! Приготвени така, патладжаните стават по-вкусни от месце и вървят идеално с всяко ястие и гарнитура. А ако решите да правите барбекю през зимата, тогава тези мариновани патладжани с чесън  ще бъдат отлична добавка! Ето лесната рецепта за чеснови мариновани патладжани :

Чеснови мариновани патладжани

Продукти:

2 кг патладжан

5 скилидки чесън

1/2 килограм лук

Подправки за барбекю

1 1/2 ч.л. сол

2 с.л. захар

150 мл вода

80 мл 9% оцет

Приготвяне:

Измийте патладжаните и отрежете опашките. Премахнете кората с белачка за зеленчуци. Нарежете патладжана на две половини, а след това на големи парчета.

Обелете лука и чесъна. Нарежете лука на полумесеци, а чесъна – на филийки.

Сложете тенджера на огъня, налейте вътре растително масло и сложете патладжаните. Изпържете от едната и от другата страна, така че леко да поруменеят. Прехвърлете ги в дълбок съд и оставете да изстинат.

През това време пригответе маринатата. Изсипете водата в купа, добавете сол, захар и разбъркайте, за да се разтворят. След това изсипете оцета. Оставете маринатата да ври за минута и след това я дръпнете от огъня. Оставете да изстине.

Вземете голяма купа и сложете първия слой патладжан, отгоре сложете малко чесън, върху него лука и поръсете с подправки.

След това отново патладжани, а отгоре лук и чесън. Залейте с маринататеа, която трябва да се е охладила вече. Отгоре поставете някакъв съд, а върху него – тежест (пакет боб или ориз, например). Поставяме патладжаните в хладилник за 12 часа.

мариновани патладжани с чесън

Може веднага да ги опитате, но най-хубаво е да ги насипете в буркани и да ги стерилизирате за зимата. На дъното на буркана сложете лука, а отгоре насипете патладжаните с чесъна.

След това залейте с марината и стерилизирайте за 10 минути. Веднага затегнете капаците, обърнете бурканите и ги увийте в нещо топло, докато изстинат.
 

Източник: https://www.zajenata.bg/

About receptabg

От тук ще се зареждате с идеи какво да сготвите. При нас ще намерите голям избор от вкусни кулинарни рецепти.

View all posts by receptabg

Вашият коментар